dinsdag 9 maart 2010

Stemmen of niet stemmen...?


De laatste weken hoor ik veel mensen praten over verkiezingen, we hebben net de gemeenteraad verkiezingen gehad en binnenkort mogen we weer landelijk stemmen. Wat ik vooral hoor is de discussie of we nou wel of niet moeten stemmen.


Bepaalde mensen zeggen namelijk dat we juist door stemmen het huidige systeem levende houden en onze stem eigenlijk geen nut heeft. Anderen zeggen dat juist door stemmen jij als burger je stem laat horen en iets bijdraagt aan het hele proces. Beiden hebben gelijk als je het mij vraagt.


Het is inderdaad zo dat we met ons stemmen het huidige regeer-systeem in stand houden en er eigenlijk weinig verandert. Onze hele politieke geschiedenis is daar het bewijs van. Goed de ene keer is het wat rechts, de andere kant wat linkser of wat religieuzer of wat groener. Maar wat verandert er eigenlijk?


Het is eigenlijk steeds de andere kant van dezelfde munt. Eigenlijk is het niet veel beter dan een twee partijen systeem zoals in de VS of Engeland. Zelfde onzin in een ander jasje. Dus als je ECHT iets wilt veranderen is collectief niet stemmen, bijgestaan door protesteren, de enige echte verandering. Tenzij je zelf de politiek in gaat en je eigen partij opricht.


Eigenlijk is niet stemmen dus wel het antwoord, MAAR dan moet echt iedereen in Nederland niet stemmen, wil het effect hebben. Ook al gaat er maar 1 persoon stemmen, heeft de hele actie net zoveel nut als een lolly met keutel smaak. Iedereen in Nederland die mag stemmen, zou dan thuis moeten blijven of mee doen in het protesteren. Zolang ze maar niet stemmen. Als echt iedereen hier aan meedoet, dan heeft niet stemmen pas zin. Zolang iemand gaat stemmen is het nutteloos en laat je eigenlijk je noodlot over aan anderen. Je laat andere mensen besluiten wat er de komende 4 jaar in je gemeente gaat gebeuren en op 9 juni gaan ze beslissen wat er met jouw land gaat gebeuren. Omdat jij niet stemt, gaat er gebeuren wat zij kiezen. Jij moet dus leven in een land waar anderen voor jou gekozen hebben wat er gaat gebeuren. Hoe slim uitgewerkt is dat? Is het juist niet de bedoeling dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons leven?


Het is waar dat het beste wat we zouden kunnen doen is niet gaan stemmen en in plaats daarvan met z’n allen naar Den Haag zouden gaan of onze plaatselijke gemeentehuis om te protesteren en eisen dat de mensen aan de macht afstand doen van hun positie. Dat is wat we zouden moeten doen, maar dat is niet wat er gebeurt. Wat er nu gebeurt is dat ongeveer 40 a 50 procent van de stemgerechtigden niet komen opdagen om te stemmen onder het mom van “Het heeft geen zin” of “Het gaat tegen mijn idealen en princiepes in” of gewoon omdat ze te beroerd zijn om van achter de TV of PC te komen om te stemmen. 


Vervolgens gaat de andere helft wel stemmen, de mensen die in hun stem geloven, die mensen die puur uit burgerlijke plicht stemmen, die mensen die gewoon niks beters te doen hebben, de mensen die voor het eerst mogen stemmen en de mensen die om één of andere reden het nodig vinden om een protest stem uit te brengen op bepaalde partijen. Dat is ook weer zo’n lul smoes als je het mij vraagt. Mensen wees niet zo’n verdomde schijtbek en zeg gewoon "ik stem op die partij omdat ik er in geloof of het met ze eens ben" of iets dergelijks. Kom niet met dat slappe achterbakse gelul van protest stemmen. Dat is gewoon onzin en dat weten jullie zelf ook. Sta verdikkeme achter je keuze en wees bereidt daar ook verantwoording voor af te leggen mocht dit nodig zijn. Maar goed ik dwaal wat af.
Door niet te stemmen, laat je het lot van je land over aan die mensen over. Hoe ontwikkeld en verlicht is dat?


Dus de volgende keer dat je een politiek gesprek hebt en duidelijk maakt dat jij niet gestemd hebt omdat het toch geen nut heeft en tegen je princiepes in gaat, bedenk je wel [b]dat jij net zo verantwoordelijk bent voor de toestand van je land als die mensen die wel gestemd hebben.[/b]
Dus tenzij jullie kunnen zorgen dat NIEMAND  in Nederland op 9 juni gaat stemmen en collectief aan het protesteren en demonstreren gaat, raad ik iedereen toch aan om toch te stemmen. Je maakt het misschien niet beter, maar je kan er in ieder geval voor zorgen dat het allemaal minder erg wordt. Omdat jij zo nodig aan je oh zo edele princiepen en idealen hebt vastgehouden kunnen bepaalde partijen en mensen hun kans grijpen. Wat er voor kan zorgen dat we weer naar de gezellige tijden van de jaren 40  en 50 gaan. Of is dat wat jullie willen? 


Maar goed het is jullie eigen keus en wie ben ik om jullie daar op aan te spreken. Wat ik eigenlijk wil zeggen is "denk na voor je besluit om wel of niet te gaan stemmen en als je gaat stemmen denk na waar voor je kiest". Wat jij besluit, heeft namelijk ontzettend veel invloed op jou kwaliteit van leven de komende jaren. Niet alleen die van jou, maar van iedereen in je omgeving, dit land en zelfs de wereld.  Dus als het fout gaat is het jou schuld, ook als je niet gestemd hebt. Je hebt misschien niet op die partij of persoon gestemd, maar je hebt er ook niks proberen te doen om het tegen te gaan. 


Ook al stem je wel of niet, je bent ALTIJD persoonlijk verantwoordelijk voor de uitslag en de staat van je land daar na. Edmund Burke en Friedrich Nietzche hadden gelijk toen ze zeiden dat het kwaad overwint als goede mensen niks doen. Denk daar maar eens over na.

0 reacties:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Zoeken naar nieuws

De Subjectieve Tweet!

De Subjectieve Hyves

De Subjectieve Hyves
Voeg ons toe op Hyves!

Theo Hooyer Woonbiologie

Argusoogradio.org

American Freedom Radio

Vrije omroep

www.vrijheidsparade.nl

De Subjectieve Waarheid

Mijn foto
Krediet crisis? Klimaat verandering? Oorlog? Revolutie? Is er niets anders tegenwoordig? Ooit zei Plato "Alle waarheid is subjectief". Dit is helemaal waar, vooral als het aankomt op het nieuws. Wat eigenlijk objectief en onpartijdig behoort te zijn, heeft tegenwoordig meer weg van een heksenjacht, dan werkelijk nieuws. Op mijn blog zal ik jullie op de hoogte houden van het echte nieuws. Het nieuws wat er in mijn ogen toe doet...